Ebzárlat és legeltetési tilalom

Felhívjuk a település állattartóinak figyelmét, hogy a Borsod- Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatal hatósági főállatorvosának rendelkezése alapján Tiszaújváros közigazgatási területére a rókák és más vadonélő ragadozók veszettség elleni orális immunizálásának időszakára 2017. október 24-ig legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendeltek el.

Az ebzárlat időtartama alatt:

  • a kutyákat és a macskákat tartási helyükön elzárva, illetve a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal, vagy emberrel ne érintkezhessenek,
  • zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan nem szökhetnek ki,
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni,
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát, vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

a.) vadászebek,

b.) fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

c.) katasztrófa-mentő ebek,

d.) segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek

rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.

  • Az ebzárlat alatt befogott húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.

Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább.

Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások magtartásával le kell ölni.

  • Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény - a veszettség elleni összevezetéses oltás kivételével - nem tartható.

A legeltetési tilalom időtartama alatt:

  • a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,
  • bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,
  • az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését - az állomány nagyságától függően - 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal