Felhívás a vendéglátó üzletek üzemeltetői részére

Az alábbiakban szeretnénk felhívni a városunkban működő vendéglátóhelyek üzemeltetőinek figyelmét a vendéglátóhelyek működését érintő jogszabályi változásra.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. rend.) rögzített és 2021. január 1-jén hatályba lépett módosítások alapján a vendéglátóhelyek tekintetében egy új besorolási rendszer jött létre, amely segítségével megtörténik a vendéglátóhelyek felülvizsgálata.

A Korm. rendelet 31. §-a alapján a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a Korm. rendelet 4. melléklete szerinti vendéglátó üzlettípust a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek.

A Korm. rendelet 4. melléklete szerinti Vendéglátóhely üzlettípusok és azok jellemzői:

1. Étterem

Fő terméktípusa:

Melegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.

 

2. Büfé

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

3. Cukrászda

Fő terméktípusa:

Cukrászati készítmény, édesipari termék

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Kávéital, alkoholmentes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

5. Italüzlet, bár

Fő terméktípusa:

Szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

6. Zenés-táncos szórakozóhely

Fő terméktípusa:

Szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.).

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5629 – Egyéb vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.

 

8. Gyorsétterem

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Egész éven át nyitva tartó/időszakos

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.

 

9. Rendezvényi étkeztetés

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés

Üzemeltetés típusa

Alkalmi

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

 10. Alkalmi vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Alkalmi

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített food truck, borozó egy borfesztiválon

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

11. Mozgó vendéglátóhely

Fő terméktípusa:

Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital

Tevékenység TEÁOR kódja

TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás

Üzemeltetés típusa

Alkalmi

Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye:

Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó food truck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon

Konyha jellege, ételkészítés helye:

Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges nyomtatványt - az Eüsztv.  9. § (1) bek.-ben foglaltaknak megfelelően - kizárólag elektronikus úton, e-papír szolgáltatáson (https://epapir.gov.hu) keresztül nyújthatják be, legkésőbb 2021. március 31. napjáig.

A nyomtatvány a http://ugyfelterminal.tujvaros.hu/ honlapon az Igazgatási ügyek menüpont alatt érhető el (Elérési útvonal: Igazgatási ügyek – Működési engedély adatainak változása – Nyomtatványok – Bejelentés vendéglátóhely üzlettípusról).

Címzett: Tiszaújváros Város Önkormányzata
Témacsoport: Önkormányzati igazgatás
Ügytípus: Kereskedelmi ügyek
Levél tárgya: Bejelentés vendéglátóhely üzlettípusról
Csatolmány: Kitöltött BEJELENTÉS Vendéglátóhely üzlettípusról című nyomtatvány

(Cégek esetében annak érdekében, hogy Cégkapun keresztül tudjon e-Papírt beküldeni, tegyen pipát a „CÉGKAPUBÓL KÜLDVE SZERETNÉK E-PAPÍRT BENYÚJTANI” szövegrész előtti jelölőnégyzetbe! Ezáltal a levelet nem, mint magánszemélyhez, hanem a képviselt céghez fogja kötni a hivatal.)

További információ és tájékoztatás kérhető a 49/548-016, 49/548-095 telefonszámokon.


Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal