Tiszaújváros logó
Image
Tiszaújváros logó

A 2019. évi nemzetiségi önkormányzati képviselők választásával kapcsolatos tudnivalók

Tekintettel arra, hogy a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása egymással párhuzamosan zajlik, a nemzetiségi választópolgár szavazni 2019. október 13-án (vasárnap) 06.00 órától 19.00 óráig, a lakóhelye szerinti szavazókörben, személyesen tud. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben tehát 2019. október 13-án nem lesz külön nemzetiségi szavazókör.

A nemzetiségi választás szavazólapjai (ideértve a helyi, területi és országos nemzetiségi választás szavazólapjait is) zöld színűek. A nemzetiségi szavazólapok átvételére a nemzetiségi választás névjegyzékének aláírását követően van lehetőség. A szavazatszámláló bizottság a zöld szavazólapokat a nemzetiség megjelölését tartalmazó zöld borítékkal együtt nyújtja át a választópolgárnak.

Érvénytelennek minősül a zöld borítékba be nem helyezett zöld szavazólap.

A zöld szavazólapok zöld borítékba történő helyezését követően a borítékot feltétlenül zárja le, mert a nyitott boríték szintén a szavazólap érvénytelenségét eredményezi.

A ruszin nemzetiségi választópolgárok által megválasztható képviselők száma 3 fő, míg a roma nemzetiséghez tartozók 5 főből álló képviselő-testületet hozhatnak létre. Érvényesen szavazni tehát ruszin nemzetiség esetén legfeljebb 3 főre, roma nemzetiség esetén legfeljebb 5 főre lehet.

A választással kapcsolatos részletes tájékoztatásért kérjük, hogy látogassa meg a www.valasztas.hu weboldalt!